We slapen uit tot 09.00 uur en gaan ontbijten. La Tupina is geheel gesloten, ik vrees even dat we onze valetparking geparkeerde auto kwijt zijn.. Gelukkig is de mademoiselle in de ontbijtwinkel geheel op de hoogte van ons bestaan en doen en laten! Na de café au lait en jam spreken we af dat we om 1045 de auto ophalen, het is volgens haar handiger als ze de Kugo zelf even ophaalt. Dat werkt: om 10.44 staan we onderaan de trap en daar staat ons vervoermiddel keurig geparkeerd. Luxe.
We hebben geen speciaal doel voor deze dag, maar er is nog flink wat tijd te doden, dus we besluiten niet de stad in te gaan maar naar de kust. We rijden naar Andernos les Bains aan het Bassin d’Arcachon, een uurtje. Druk op de snel- en B wegen. In Andernos geraken we in een op Haarlem - Bloemendaal aan Zee gelijkende file. Gewoon een lange rij. Tweebaans. Met een ongekende 180 graden oprit actie (de Kuga steeds beter onder de knie) verlaten we deze vakantiegangers meute en rijden naar het 10 km noordelijker gelegen Arès. Daar kunnen we parkeren bij de kerk en we genieten direct van Franse taferelen. Een rij van 20 meter geduldig wachtende mensen buiten de Boulangerie om een baguette en meer op te halen (met een kluit slordig geparkeerde Citroëns, Peugeots en Renaults hinderlijk op en rond de stoep en straat). Verder een terras met stamgasten die veel praten en waar (witte) wijn, pastis en bier en een verdwaald kopje koffie op de tafels staan. Sigaretten halen. Heerlijk gebeuren.
De airco in ons fraaie hotel bestaat uit een grote fan.. Gelukkig is het niet al te warm en zijn de laatste restaurant gasten rond 00.30 uur uitgegeten en de valet-parking auto’s rond 01.00 wel vertrokken. Zaterdagavond. We slapen overigens prima en zijn om 10.00 bij een klein zaakje, vlak naast ons hotel en ook aan de overkant van restaurant La Tupina, om van het ontbijt te genieten. Frans. Croissant en sneetjes brood, jam, verse jus d’orange en café au lait. Heerlijk.
Vandaag is voor het grootstste deel een reisdag.
We ontbijten in een kleine tentje nabij het hotel en vlakbij het Guggenheim. Het is nog heel rusting op straat, amper verkeer, een enkele honduitlater en wat vroege boodschappen halers. En wat mensen op het terras. We bestellen koffie en broodje en omelet en zoet broodje: totale kosten 7,60 euro. Leve Spanje!
Goed geslapen, rust heerst in Santillano del Mar van ongeveer 00.30 uur tot 08.00 uur (met uitzondering van de vuilnisophaal die met veel herrie rond 05.30 aan het werk is..)
Routine ontbijt (koffie minder dan gisteren) en pakken en naar de auto’s. We nemen afscheid van SB en MP die verder gaan naar een B&B (door MP omschreven als “de hel”, want op 700 meter hoogte gelegen = koud en met gastvrouw die met ijzeren discipline de gasten orders geeft, en geen eigen restaurant en een vies zwembad en gore kleedjes op de vloer en meer..), om daar 3 nachten te verblijven. Nadere berichtgeving hebben we in de loop van de dag van SB mogen ontvangen: goddelijk plekje, steriele kamers, eetgelegenheid in de buurt, fraaie vergezichten. Die hel valt wel mee.
P. en ik rijden met de TomTom op ‘vermijd snelwegen’ naar Bilbao. Dat hoef je zo’n TomTom geen twee keer te instrueren: we rijden niet richting kust maar flink naar het zuiden en gaan via Torellavega en de N-623 langs het meer Embals del Ebro via de N232 naar het zuidoosten. We drinken koffie in Villarcayo rond 12.00 uur.
09.00 ontbijt, de koffie lijkt iets beter, brood is vers. We reizen met de Kuga vlot naar Santander. Doel vandaag is bezoek aan de haven, mogelijk een tochtje op een boot, lunch en wat rondlopen. Nieuw in dit geheel is de jacht naar “puddingbroodje”. Bij P., maar zeker bij MP is het gevoel ontstaan, na het bezoek in Pamplona, dat het puddingbroodje een integraal onderdeel is van het ochtendritueel. Vanaf de achterbank (SB en ik doen het zware werk: chauffeuren en navigeren) komt er regelmatig wat gemorrel naar voren over route, snelheid, hier links, maar vooral: we hebben nog geen puddingbroodje gehad, of zullen we eerst een puddingbroodje. Waarde lezer: we hebben deze uitlatingen gelaten voor wat het waard is en ons strikt gehouden aan het strakke en faire vakantieschema!
In Santander aangekomen (veel verkeer, druk, heerlijk weer) parkeren we de Kuga ondergronds in een parkeergarage in de Jardines de Pereda.
Vandaag een prettig verblijf in Santillana del Mar met 2 uitstapjes: Comillas en San Vicente de la Barquera, een drukke dag!
Ontbijt in het hotel is prima, we missen alleen een eitje (de koffie is prut). De plannen voor vandaag zijn meerledig, maar goed te overzien. We beginnen met de verdere exploitatie van onze verblijfplaats Santillana del Mar. Toeristisch oord, maar wel erg fraai en authentiek. Plek voor veel wandelaars die naar Santiago de Compostella schrijden en veel dagtoeristen. Autoloze straten met plaveisel van steentjes.
Santillana del Mar.
Deze dag kan het best omschreven worden als reis, museum bezoek en diner-geniet dag. Daarnaast is er ook een start gemaakt met het opzetten van een eigen bedrijf, AbsintArt, maar daarover later meer.
We reizen, na een wederom prettige ontbijt en de inpakrituelen, rond 1015 naar Bilbao. De reis gaat per Kuga (P. en ik) en per rode Renault Corolla (o.i.d..), een klein handig Frans autootje, waar MP en SB ons mee volgen. Het eerste doel van deze dag is een bezoek aan het Guggenheim Museum te Bilbao. Uurtje rijden. Beetje motregen. We vinden gelukkig snel een parkeerplaats voor de bolides in een nabij het museum gelegen parkeergarage. Zeer goede parkeergelegenheid, niet alleen overzichtelijk, maar voorzien van een schone en nodige toiletvoorziening: 50% van de reizigers (= de mannen boven de 60) maken er dringend en dankbaar gebruik van…
Ontbijtroutine 09.00 uur. Wat een lekkere toast! MP, die thuis ’s ochtends niets anders dan yoghurt met muesli verorberd, is vol bewondering over de professionele broodrooster die het ontbijt tafereel domineert. Model “lopende band” waar alle soorten boterhammen, broodjes en bagels worden omgezet in superbe toast producten. We besluiten vandaag zeker op zoek te gaan naar een dergelijk toast wonder.
Zumo de Naranja!
Na het ontbijt, door wat druilerig weer naar de externe garage om de Kugo op te halen. We gaan op weg naar het 1e doel van vandaag Pamplona. De kathedraal, de straten waar stieren onstuimig door heen rennen tijdens de San Ferminfeesten.
Zie ook: https://nl.wikipedia.org/wiki/San_Ferm%C3%ADnfeesten
Een rit van iets meer dan een uur: fraaie snelweg, veel bochten, veel groen, prachtig bergachtige omgeving. We parkeren aan de rand van het centrum in een ondergrondse parkeergarage en betreden Pamplona.
Flink wat herrie van het verkeer, frisse airco, iets te hard bed (naar Kuperus maatstaf..) 1e nacht, zorgen voor een wat vaker dan gebruikelijk onderbroken, maar gelukkig geen onrustige nacht: Hotel-wen-1e nacht.
We ontbijten om 09.00 in de op -1 gelegen eetzaal. Helaas geen buitenlucht of ramen, maar het goed verzorgde eten maakt veel goed. Vers sap (zuma de naranja), verse koffie (cortado), yoghurt, muesli, brood, veel beleg, fruit, eitjes en meer verwennen ons. De plannen voor deze dag worden bij het 2ekopje koffie doorgenomen : we gaan San Sebastian verder ontdekken.
Om 10.30 op pad, we wandelen langs de fraaie huizen in de Kristina Infantren Kalea en via de Satrustegi Hiribidea naar de funiculaire die ons naar de top van de Monte Igueldo brengt.
In alle vroegte brengt E. ons naar Schiphol. Nederland slaapt nog, er is weinig verkeer. Ook de drukte bij aankomst op Schiphol valt mee, we worden vlot bij vertrek 3 gedropt.
Binnen in de vertrekhal zien we waar Nederland is. In de rij voor balie 28 de incheckplek voor EasyJet. Wat een immense rij. Medewerkers van de luchthaven proberen er een nette Engels rij van te maken (zo wordt er in Amsterdams Engels aangegeven, bijna gesmeekt, of “follow de lijn” en “links, left, links” willen gaan staan. Afijn een uurtje in de hal in de rij voordat we bij de zig zag lijn zijn. Daar komen we er achter dat er ook EasyJet Speedy Boarding bestaat. En we komen er ook achter dat wij zo’n ticket bezitten… Laatste gedeelte gaat snel, de handbagage controle is door veel medewerkers bemenst en we hebben nog tijd voor koffie en ontbijt.