Vandaag, waarde lezer, stond in het teken van de “wijn- olijven- kaas-chocolade-proeven-tour”. Een dag om een aantal wijngaarden in dit bekende wijngebied te bezoeken en dan uiteraard van de geweldige gelegenheid gebruik te maken om ook het e.e.a. te proeven. Ons programma gaf aan: “Er is voor U een wijntour geboekt bij Franschhoek Wine Tours, U wordt bij Uw accommodatie opgehaald”.
Na het ontbijt paraat op ons terras. Ruim op tijd verscheen een fraaie bus voor 12 personen en de bestuurder (en na al snel bleek, onze begeleider, gids, vragen beantwoorder, vinoloog, enthousiast mens) vangt ons op. Aylmer. Begin 30, geboren en getogen in Franschhoek, gestudeerd in Kaapstad (IT en Communications: geen baan), kleurling, wonend in Paarl, single, politiek beschouwer en prettig verteller. We stappen in onze bus en Aylmer rijdt naar een andere guesthouse om de overige deelnemers van deze tour op te halen. 6 Duitsers, 3 stellen, 2 x Dortmund, 1 x Trier, 60-ers, vriendelijk en minstens zo enthousiast als wij. Aylmer begint met de bus een gedeelte van de Lambrechts Road op te rijden om ons een goed uitzicht over Franschhoek te geven. Daar wennen we aan elkaar, geeft Aylmer zijn eerste college en geniet we van het uitzicht:
Direct wordt het tour-project duidelijk, we gaan naar 4 Vineyards , veel proeven en uitgebreid lunchen. Zoals DWDD ook aangeeft: Aan Tafel!
Eerste bezoek is de Antonij Rupert (https://www.rupertwines.com/) Vineyard. Groot, mooi, modern, ongeveer 8 miljoen flessen per jaar, druk maar rustig tegelijk. We zien een gedeelte van de productie lijn (doppen en etiketten) en worden in een zeer fraai proeflokaal ontvangen met een sprankelende heerlijke rosé. 10,15 uur. Aylmer geeft prettige uitleg bij de voor ons reeds gereed staande wijn en kaas. Hoe te proeven, niet eerst water drinken, effe spoelen met die wijn en dan goed opnemen, invloed van andere smaken, kaas en wijn: welke kaas kan goed tegen welke wijn op. (gerookte Mozzarella en Gorgonzola uit RSA, Fontina, Talegia, Grana Pardano en de volgende wijnen: Terra dl Capo Pinot Grigiop 2017, Terra del Capo Sangiovese 2014, Optima 2013 en l’Ormarins Cave LBV 2014: een Portwijn die hier geen Port mag heten = LBV)). Een schat aan informatie en plezier. Het gezelschap geniet! Wat een start.
Al goed gemutst loodst Aylmer ons naar de volgende locatie: de Zorgvliet Vineyard (https://zorgvliet.com/). Het weer werkt mee. Het is zonnig, de entree, huizen, terras en het interieur van de wijngaard zijn fraai, perfecte omstandigheden. Hier worden ons een flink aantal wijnen aangeboden om eens goed te proeven. Aylmer geeft tussendoor uitleg en beantwoordt vragen. Op de gewone vraag of er ook zonnepanelen zijn (Duitsers) gemonteerd volgt een prettig relaas over kernenergie, structuur van de scholen, armoede, Jacob Zuma, een in Desmond Morris traditie gelijkend verhaal over bodylanguage en omgangsvormen, de bewapening en meer. Aylmer is een goede verteller!
We proeven: Sauvignon Blanc 2013, Sauvignon Blanc 2017, Merlot 2015, Cabertnet Franc 2013, Petit Vedot 2015, Cabernet Sauvignon 2015. Toe maar..
Vrolijk, steeds meer pratend en lachend gaan we naar onze bus en Aylmer brengt ons naar de
Tokara Vineyard (http://www.tokara.co.za/) voor de lunch. Goede en noodzakelijk break. De ambiance is luxe en modern, het uitzicht is werkelijk adembenemend. We verorberen Risotto, een Burger, Ceasar Salad, en meer. Met plat en bubbel water… (alleen LvB en ondergetekende houden vol met een heerlijke Sauvignon Blanc). Na de maaltijd is er de gelegenheid om diverse olijven en olijfolie te proeven, maar dit gedeelte slaat de Hollandse equipe over. Ruime lunch..
Minder luidruchtig, maar nog steeds in opperbeste stemming rijden we naar onze laatste bestemming de Boschendal Vineyard. (http://www.boschendal.com/). Ook al zeer fraai. Een groot gezelschap dat aan lange tafels geniet van zon en wijn (een soort Fellini film decor..) wat een ruimte en weldaad. We strijken neer op het uitgebreide terras en proeven 4 wijnen met bijbehorende chocolade. De chocola is deels wit en alle reepjes zijn sterk gekruid met diverse smaken. (ik, niet chocolade liefhebber, leer: wit is geen chocolade, moet minstens 98% cacao zijn). Afijn deze chocolade is juist bedoeld om de smaken van de wijnen te complementeren of te versterken. Dat klopt, want mijn smaakoordeel van de Chardonnay (met de smaak van de bijgeleverde chocolade in de mond) was niet béétje boter, maar Boter (neigend naar frituurvet..). De laatste wijn die we proeven is een donker gele dessertwijn (12%), maar helaas ben ik de naam vergeten (was ook al wel de 20e wijn of zo…).
Om 17.00 zet Aylmer, nog steeds informerend en pratend ons af bij ons guesthouse Maison Chablis. Dank Aylmer. Wat een geweldige ervaring. Wat een fijne dag!
We buiken uit (heet dat zo?) voor onze kamers en gaan rond 19.00 naar de Huguenot Road om een restaurant te zoeken, We vinden een plekje bij Dutch East en eten steak, noodles en twee keer vis met Masala saus. Lekker. Deze dag geen bier gedronken (quote Lvb), maar daarover…