We nemen, na wederom een voortreffelijk ontbijt (men blijft verbaasd als je minder dan 3 gebakken eieren met bacon en tomaat en meer besteld, bijvoorbeeld 1 eitje) afscheid van Maison Chablis. We gaan met een kleine detour op weg naar ons laatste guesthouse, dat in Kaapstad.
Via de Franschhoekpas, de R45 tot de R321 en dan rechtsaf, vlakbij de Theewaterskloofdam.
Na ongeveer 10km linksaf de Van der Stell Pass Road. Hier komt er van de achterbank de mededeling: “hadden we niet moeten tanken”. De met schaamrood en mismanagement gevulde voorbank lispelt: “gaat nog wel”. De range geeft echter aan 30 km en uiteraard flitst ook net het benzine / diesel reservelampje aan. Nu ben ik met motorrijden gewend aan vrienden met Italiaanse motoren (reserve lamp brandt al 25 km na vol tanken, km teller heeft afwijking van 13%, bereik indicatie is absoluut onbetrouwbaar (slechts routine en gps biedt hier uitkomst), die hier niet van schrikken, maar ik ging toch meer uit van Duitse degelijkheid (mijn motor) die vast gelieerd is aan deze Japanse bolide). Kortom: we moeten snel op zoek naar diesel.. We rijden terug naar de R321 door Vyeboom naar Grabouw. Eco stand. Airco uit. Langzamer ademen. De range geeft nog 20 km aan als we Grabouw binnen glijden. Omdat LvB uiteraard direct alles met “fuel” in de Toyota manual heeft opgezocht, weten we dat er nu ongeveer 80 liter in moet. De meter staakt op 66 liter.. Paniek om niks. Gewoon een soort Italiaanse benzinemeter!
In de straat van onze B&B valt op hoge hekken, een dubbele poort, prikkeldraad, armed response: een voor ons onbekend beschermingsniveau. Op de vraag bij de receptie of we hier gewoon kunnen wandelen, ook ’s avonds voor het eten, is de reactie: natuurlijk, jullie zijn met z’n vieren, het is hier rustig, niks aan de hand. Vreemde combinatie. We gaan om ongeveer 19.00 op weg (uiteraard wandelen) en dineren in Cafe Paradiso. Leuk restaurant, veel publiek, jong, kinderen, flink wat toeristen, gezellig, fijne bediening. LvB gaat uiteraard van start bij het bestellen van een aperitief.. Wat is het meest bittere bier? IPA moet het zijn. Welk nummer? Waar gebrouwen? Donker? Liever van de tap. Echt alleen op fles? De ober van 19 redt zich met: ik zal het even aan de barman vragen (overigens zijn we nog geen bedienend personeel tegengekomen in de afgelopen weken dat deze vragen wel vol overtuiging kon beantwoorden). Gelukkig blijkt de barman er iets van te weten: LvB is tevreden met het geleverde biertje, het is een Gypsy Mask (?) geworden. Wij bestellen Sauvignon Blanc. Het eten is goed verzorgd en erg lekker: struisvogel, pasta penne, seafood linguini, en verse tonijn. Speciale aandacht voor het voorgerechtje dat P. en ik delen: gebakken gamba’s, met watermeloen, feta, olijven en zachte komkommerreepjes. Met koriander. Verrukkelijk!
We wandelen gewoon in het donker terug naar ons Guesthouse. Genoeg mensen op straat, heerlijk weer, gemoedelijk. We zijn om 21.40 bij de dubbele poort van Rosede en gaan lekker slapen.
Morgen Kaapstad verkennen en voor de dames de Robbe Island Tour. Zin in!
Van voorgerecht onder de indruk Dirk