Frankrijk / Spanje 27 jul 2017, Santillana - Santander - Santillana

  • door DJB
  • 27 jul, 2017

09.00 ontbijt, de koffie lijkt iets beter, brood is vers. We reizen met de Kuga vlot naar Santander. Doel vandaag is bezoek aan de haven, mogelijk een tochtje op een boot, lunch en wat rondlopen. Nieuw in dit geheel is de jacht naar “puddingbroodje”. Bij P., maar zeker bij MP is het gevoel ontstaan, na het bezoek in Pamplona, dat het puddingbroodje een integraal onderdeel is van het ochtendritueel. Vanaf de achterbank (SB en ik doen het zware werk: chauffeuren en navigeren) komt er regelmatig wat gemorrel naar voren over route, snelheid, hier links, maar vooral: we hebben nog geen puddingbroodje gehad, of zullen we eerst een puddingbroodje. Waarde lezer: we hebben deze uitlatingen gelaten voor wat het waard is en ons strikt gehouden aan het strakke en faire vakantieschema!

In Santander aangekomen (veel verkeer, druk, heerlijk weer) parkeren we de Kuga ondergronds in een parkeergarage in de Jardines de Pereda.

Eerste indruk Santander
Tweede beeld Santander

Vanaf de uitgang van de garage naar de waterkant is 5 minuten en we gaan direct aan boord van de Regina Catorce. Deze 14e Regina is een rondvaartboot door de haven van Santander en we zijn gevallen bij het ticket-office voor Juan, die vriendelijk aangaf : I am your guide on this trip”. Snelle beslissing: een rondvaart van een uur door de haven van Santander!

Regina Catorce

We zijn met ongeveer 20 passagiers aan boord en Juan is de gehele reis aan het vertellen over het wel en wee van Santander, de ecologische omgeving, de haven, het strand, de omliggende gemeentes, de natuur en veel meer. Teleurstellend is dat Juan naast “I am your guide” niet al te veel Engels spreekt en dat we de gehele rondtrip (60 minuten) in onvervalst Spaans via de geluidsinstallatie worden geïnformeerd. We krijgen als schamele troost nog wel een folder in het Engels met gegevens over vogels in deze omgeving…

Gelukkig genieten we volop van het heerlijke weer, het fraaie uitzicht en het varen door de Bahia de Santander!

Santander
Gelukkig ook “gewone” scheepvaart: een auto carrier van Höegh
Scherpe waarnemingen
Paleis van Juan Carlos (die van die 5000 vrouwen en die olifant..)
Na het afmonsteren is het volgende doel even uitblazen en koffie op een terras. We genieten van cortados’s en nabespreken van de rondvaart op een terras nabij. Gelukkig is er hier ook de mogelijkheid om een (soort) puddingbroodje te bestellen, alhoewel er nog even geklaagd werd dat de vulling van dit broodje (créma nog wat) niet zo lekker was als de goor-gele vulling in Pamplona… Hier zijn we verder nier op ingegaan.
Puddingbroodje minder
Verder met wandelen en Santander ontdekken. Fraaie stad. Veel mensen op straat en veel bezette terrassen. Vooroordelend constateren we dat in Spanje men drinkt, eet en terrast gedurende grote delen van een dag.
We zijn enthousiast over de markt Mercado La Esperanza, waar naast een soort rommelmarkt met vage kleding en onnodige zaken een overdekt gedeelte is met vlees en groenten. Vooral de vismarkt maakt indruk. Veel, héél veel verse vis, veel klanten, veel verkopers , veel verstand van vis: we zien het schoonmaken, ontleden, fileren, proportioneren en bruut ontleden van diverse vissoorten. Genieten!!
Mercado
Het overdekte gedeelte
Genieten
Dooraderd vlees
Vis
Vis
Vis
Vis
Na de markt en door alle waar geïnspireerd besluiten we de lunch te genieten in de Barrio Pesquero, een wijk iets ten zuiden van het oude centrum en bekend om de vele visrestaurants. We halen de Kuga op uit de garage en rijden naar deze oude stadswijk met veel Oost-Duits ogende flats en saaie huizenblokken en weinig bomen. Het lukt de Ford ergens in een zijstraatje te parkeren en we lopen naar restaurant Casa Jose, een verstopt klein zaakje met een redelijk groot terras. We verorberen gambas’s, paella, brood en een grote schaal mariscos (fruits de mer), maar dan wel warm. Erg lekker. Samen met veel aqua con gas: een feestlunch.
Mariscos

Na afloop rustig naar de auto in het nu warme Santander, de temperatuur is opgelopen tot 28 graden. De Kuga brengt ons in 40 minuten terug bij het hotel: een kleine siësta is op zijn plaats.

We verzamelen rond 1830 op het terras op het Plaza Mayor, vlak achter ons hotel. Glaasje bier, tinto de verano en cola light (..) en veel gespreksstof over de afgelopen en de komende dagen. Morgen gaan SB en MP verder richting het westen, P. en ik gaan naar Bilbao en daarna naar Bordeaux, richting huis. De vorderingen van AbsintArt worden uiteraard besproken en er zijn veel vorderingen. Zo heeft MP via WhattsApp het thuisfront al geïnformeerd en er zijn al diverse werken en ideeën beschikbaar. Maar daarover later meer.

We blijven bij het terras van El Castillo en dineren in het restaurant. Ook alweer een succes: inktvis ringen, Iberico ham met een eitje (!), moussaka, spare ribs en meer. Deze keer met glaasje rood en bij de kaas als dessert is de niet aanwezige port vervangen door een Vino Dulce Natural, die door 75% van de aanwezigen wordt gewaardeerd en door mij wordt ingedeeld in de categorie Grappa, dat is vliegtuigbenzine..

Vooraf
Benzine
Vakantievierende Dirk